כאשר העולם כולו עובר מטכנולוגיה אנלוגית לטכנולוגיה דיגיטלית, אין זה מפתיע שסופרים רבים מעדיפים להוציא מהדורה דיגיטלית של הספרים שלהם בנוסף או כתחליף למהדורה המודפסת. כיצד מעבר זה משפיע על עולם עריכת התוכן, ומה היתרונות הטמונים בתהליך?

כיום העולם עושה מעבר חד אל עבר שימוש בספרות דיגיטלית, בין אם מדובר בספרים דיגיטליים בעברית ובין אם בספרות מתורגמת. כתוצאה מכך, סופרים אשר אינם מתכוונים להישאר מאחור, צריכים לצמצם את הפער ולדאוג כי יהיו גרסאות דיגיטליות לספרים שלהם. ולמרות שההרגשה היא כי אין תחליף לספר הפיזי, המוחשי, הרגשה זו נובעת בעיקרה מהעובדה שזו המציאות שרובנו גדלנו עליה ואותה אנו מכירים. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהעובדה שספרים דיגיטליים מציעים יתרונות רבים, הן לסופרים ובעיקר לעורכי התוכן שמעורבים בתהליך.

היתרונות של עריכת תוכן בעולם דיגיטלי
עריכת תוכן היא משימה מורכבת למדי. כדי לאתר שגיאות דפוס, כתיב או טעויות הקלדה, יש לעבור על התוכן כמה וכמה פעמים כדי להגיע לתוצאה הקרובה לשלמות, בדרך להכנת הספר לדפוס. על עורך התוכן להיות מרוכז במשימה וכן לגלות גם הבנה גדולה בשפה העברית, ולו רק כדי למקסם את המסר אותו רצה הסופר להעביר, על הצד הטוב, הקריא והנהיר ביותר. אך מה קורה כאשר פוספסה שגיאת כתיב או טעות הקלדה והספר יצא לדפוס? למען האמת, אין דבר שניתן לעשות עד להוצאת מהדורה הבאה, מלבד לבלוע את הרוק בכל פעם שהעין נפגשת עם הטעות המרה. לא כך בעולם הספרים הדיגיטליים. כאן אם מאתרים טעות, ניתן לתקנה מיד והאמת שדי בקלות.

מגוון רחב של אפשרויות שאינן מבטלות את הצורך במגע יד אדם
התהליך הדרוש להוצאת ספרים דיגיטליים בעברית אינו דורש רק את הכרת השפה העברית על בוריה, אלא שהוא דורש גם היכרות וידע בשפות תכנות רבות ומגוונות. כיום בעזרתן של תוכנות מתקדמות ניתן לקבוע את המראה הסופי של התוכן, לקבוע את גודל וסוג הגופן ולעבור על טעויות כתיב והגהה שונות, דבר המוביל לחשוב כי אולי תפקידו של עורך התוכן גם הוא עתיד לחלוף מן העולם. אולם בפועל, לא כך הדבר. למרות הקדמה עדיין יש צורך רב בעינו המקצועית של עורך תוכן ולו ההכשרה הנכונה שיעבור על הטקסט ויוודא כי לא נעשתה שגיאה, כך שעדיין נחשב זה תפקיד בעל ערך שלא נמצאה לו תחלופה דיגיטלית מתאימה.

ואיך בוחרים עורך תוכן מתאים?
כמובן שמידת ההתאמה בין עורך התוכן לבין הסופר חשובה לאין שיעור ועל כך אין להתפשר גם כאשר מוציאים מהדורה של ספרים דיגיטליים. יש להקדיש מחשבה יתרה לתהליך הבחירה ולבחור באיש מקצוע ולו ניסיון בתחום. מומלץ שיהיה זה אדם שכבר התנסה בעברו בעריכת ספרים דיגיטלית ויכול לשמש עבורכם ככתובת מקצועית.

נסכם ונאמר שלמרות שספרים מודפסים לאט, לאט מפנים את מקומם לספרים דיגיטליים, עדיין לא הומצאה התוכנה אשר תחליף את עורך התוכן האנושי, תוך שמספקת את אותם הביצועים. ולכן מומלץ ורצוי להפקיד את הספר שלכם בידיהם של מומחים, אשר יערכו את החומר הבסיסי לכדי יצירה ספרותית, דיגיטלית או מוחשית.